Virus, Malware & Krypteringsvirus – Så skyddar du dig!

virus-dator

Behöver man verkligen skydda sin dator idag? Har inte utvecklingen med operativsystemet gått framåt och eliminerat alla hot? Har man inte lärt sig vad som är skadligt och inte skadligt? Man kan tro det men verkligheten ser helt annorlunda ut.

Nästan alla datorer och operativsystem kan bli utsatta för intrång, oavsett om du använda Windows, Mac eller Linux så finns det hot som lurar runt hörnet. För skadlig kod som hamnar på din dator på ett eller annat sätt är ett antivirus det bästa.

Skadlig kod, malware, virus eller så kallade trojaner kan komma in på datorn genom att man besöker en vanlig hemsida, laddar ner och installerar ett program, laddar ner och öppnar en film eller att någon lägger in den fysiskt när denne är nära din dator. Alternativen är många och majoriteten av alla som har använt en dator och internet har någon gång haft ett virus eller en trojan.

Installera ett antivirus

Vi rekommenderar att du alltid använder ett antivirus på datorn om du kör Windows som operativsystem eftersom denna plattform är mer utsatta än andra. Mac och Linux har en mindre användarbas men det finns fortfarande saker som kan installeras och förstöra.

Ett gratis antivirus ger ett bra grundskydd och räcker ofta hela vägen, mycket bättre än ingenting alls. Satsa på det i första hand.

Klicka inte på okända länkar

Ibland kan det vara så att man blir utsatt för ett virus eller liknande fast man har ett antivirus installerat på dator och då är anledningen ofta den mänskliga faktorn. Det händer att man ser en väldigt intressant länk på någon hemsida och när man klickar på den ”godkänner” man antiviruset att ansluta till sin dator. Samma gäller för e-post, ta gärna en extra koll på vad som står och hur länkarna ser ut, kolla även avsändaren innan du väljer att göra något mer. Hackare är väldigt bra på att maskera sina meddelanden för att få dem att smälta in.

Under många år har falska e-postmeddelanden skickats ut från Blocket.se, olika svenska banken, Posten osv. naturligtvis kommer dessa inte från de riktiga företagen, det ser bara ut som det.

Krypteringsvirus – Ransomware

Ransomware är ett uttryck för en ny typ av oönskad kod som installeras på en dator av hackare, det kommer från engelskans ”ransom” och betyder ”lösensumma”. Kod eller ett program installeras på offrets dator genom att denne klickar på en länk i ett e-postmeddelande eller på en länk på en hemsida.

Efter det krypteras alla filer på datorn och en sida öppnas där man uppmanas att skicka pengar till hackaren för att få tillgång till sina filer igen. Att råka ut för krypteringsvirus är förödande, det enda sättet att få tillbaka sina filer igen är att betala den summa som de begär, tyvärr är det så. Det andra alternativet är att radera hela hårddisken och installera om allt. Än så länge verkar detta bara drabba Windowsanvändare.

Var alltid försiktig med okända e-postmeddelande och länkar!