Om Virtual Reality (VR)

Virtual Reality översätter direkt till virtuell verklighet, en “påhittad” verklighet. VR tillåter oss att uppleva scenarion vi faktiskt inte varit i på ett helt nytt sätt. Virtual Reality har blivit en stor snackis de senaste åren då så kallade VR glasögon för allmänheten att köpa lanserades, men själva idén är mycket äldre än så. Tanken om Virtual Reality föddes på mitten av 1930-talet när Stanley G Weinbaum lekte med tanken i sin kortfilm Pygmalion’s Spectacles. Från att för 86 år sedan varit fiction kan vem som helst idag uppleva VR med hjälp av VR glasögon och filmer från YouTube.

VR är en teknologi som använder sig av mjukvaregenererade realistiska bilder och ljud för att skapa ett intryck av att användaren av VR befinner sig i en annan miljö än vad den faktiskt gör. Användaren får alla dem intryck hen skulle ha fått på denna nu virtuella plats i verkligheten och hjärnan “luras” därmed att tro att den befinner sig just där. Om en användare exempelvis skulle vilja simulera känslan av att befinna sig i New York ger VR denne chansen att se gator fyllda av människor och gula taxibilar och höra allt ljud en individ som faktiskt befinner sig där hör.

By Colin and Sarah Northway from Wherever, We find ourselves (Granny goes virtual) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
By Colin and Sarah Northway from Wherever, We find ourselves (Granny goes virtual) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
För att göra upplevelsen ännu ¨mer verklig tillåter VR dig att ändra synvikel geom att röra på huvudet, precis som det skulle fungera om du ville kolla åt sidan i verkligheten. Det går alltså att se sig omkring i de virtuella miljöerna. Beroende på vilka slags verktyg du använder för att uppleva VR kan olika antal sinnen uppfatta intryck från den virtuella miljön. Så gott som alla användare av VR har tillgång till att uppfatta intryck av den virtuella verkligheten genom syn och hörsel. Det är även vanligt att man använder sig av känsel och lukt för att skapa de verklighetsenliga miljöerna.

Prisvärda lösningar på Kjell och Company

Idag är det lätt för allmänheten att få åtkomst till Virtual Reality. VR headset säljs lite här och var, dessa är ett bra verktyg för dig som är intresserad av att uppleva Virtual Reality på ett enkelt och relativt billigt sätt. Dessa ser ut som ett par stora simglasögon, men istället för glas har dessa skärmar som tillåter dig att se olika virtuella miljöer. Hörlurar kopplas till detta VR headset för att ge användaren en ytterligare stark verklighetskänsla med hjälp av ljud. Dessa går att köpa för ett par hundralappar på bland annat Kjell och Company. Den fingerfärdiga VR användaren kan skapa ett eget Virtual Reality Headset med hjälp av kartong och en smartphone. Instruktioner för detta går att finna på Pinterest.

Virtual Reality används även i spelsamanhang. Många stora företag som exempelvis Sony PlayStation tillverkar VR glasögon som tillbehör till sina TV spel för att skapa en verklig upplevelse. När Virtual Reality används för TV och datorspel är vibration en vanlig funktion, detta kan till exempel skapa känslan av att man blir skjuten. Inom den Amerikanska armén används VR som ett verktyg för att träna soldaterna inför krig, de förbereds på vad som kommer hända och tränar på hur de ska handla i olika situationer.