Om Googles operativsystem Android

Det stora företaget Google köpte år 2005 företaget Android Inc och därmed dess operativsystem Android. Operativsystemet används framför allt på smartphones och surfplattor och är Googles motsvarighet till Apples IOS. Den senaste versionen av Android är version 6.0.1 även känd under namnet Marshmallow. Android har döpt tidigare versioner andra namn på stötsaker som 1.5 Cupcake, 4.1 Jelly Bean och 4.4 Kitkat. Innan 4.4 fick namnet KitKat kallades den för Key Lime Pie. Den surfplatteinriktitade uppdateringen 3.0 fick namnet Honeycomb. Nästa uppdatering av operativsystemet (7.0) kommer döpas till Nougat. Den första mobilen att någonsin låta allmänheten ta del av Android var HTC Dream eller T_Mobile G1 år 2008. Androidmobilen Nexus One skickades upp i rymden för att styra en satellit, detta är ett litet smakprov på hur kraftfull operativsystemet har kommit att bli.

Foto: Android.com
Foto: Android.com

Alla smartphones och surfplattor med operativsystemet Android kan ladda hem appar från Google Play. En app (application) är ett nedladdningsbart program med mjukvara för att uppfylla ett specifikt syfte. Innan Google Play presenteras i 2012 var det officiella verktyget för att ladda ner appar på Android enheter Android Market. Det var år 2008 Android Market först blev tillgänglig för användarna att ladda ner appar ifrån. Året därpå blev det möjligt för användare i USA och Storbritannien att ladda hem betalappar. Idag finns det närmare 500 000 Appar att ladda hem för androidanvändare runt om i världen.

Andy Rubin, grundaren av Android Inc, är en amerikansk dataprogrammerare, injenör och entreprenör född 1963. Rubin växte upp i Chappaqua, New York, USA och har en Bachelor of Science examen från Utica College (New York). Utöver framgången med Android så ligger Andy även bakom ett annat företag, Playground Global. Namnet ‘Android’ valdes inte bara då det är begreppet för en robot med mänskligt utseende utan även för att namnet påminndre om dess grundares namn. Som sagt så köpte Google upp Android från Rubin i 2005. Kritiker trodde först att Android var ett hopplöst fall och skulle köras direkt ner i marken, men som vi vet idag var detta långt ifrån sanningen.

Från Apple till Android och Google

Företagets grundare var en tidigare anställd hos dess nuvarande konkurrent, Apple Inc. Rubin och hans medhjälpare Rich Millner, Nick Sears och Chris White ville skapa ett Operativsystem som anpassade sig efter användarens behov och plats, detta var hur de första tankarna om Android föddes. Operativsystemet Andy Rubin och hans vänner arbetade på var först menad till digitalkameror, men så fort de insåg att marknaden för dessa inte var tillräckligt stark gick de över till mobiltelefoner. De elva senaste åren har android utvecklats varje dag och är nu ett av de största Operativsystemen i världen. Kraftfulla mobiltelefoner som Samsung Galaxy S7, OnePlus 3, Nexus 6P och BlackBerry Priv har idag Android som sitt enda operativsystem. Även surfplattor som Google Pixel C, Samsung Galaxy Tab S2, Sony Xperia Z4 Tablet och Google Nexus 9 använder sig av Androids operativsystem. 2010 kom Sony ut med den första Android “Smart Watch”, en klocka med touchscreen och operativsystemet Android.