Kraftfulla Surfplattor

Det finns surfplattor – och så finns det surfplattor. Idag finns mängder av surfplattor ute på marknaden och de skiljer sig bland annat åt i prestanda, funktioner och prisnivåer. För den som bara ska spela, surfa lite eller maila på dem, krävs ingen särskilt dyr.

För den som är Art Director, eller på annat sätt behöver den i jobbet, kan däremot en bra mycket dyrare surfplatta behövas. De flesta är troligtvis inte bekanta med de mest exklusiva surfplattorna som finns på marknaden idag. Istället känner de flesta till surfplattor som iPad och Samsung.

Så vad finns det egentligen för ”monstersurfplattor” där ute? Och vad skiljer dem åt från ”vanliga” surfplattor? I den här texten kan du lära dig mer.

Surface Pro 4 512 GB i7 – Signature Edition

Många har pratat om att surfplattan så småningom kommer att ersätta den bärbara datorn. Det här har datorjätten Microsoft försökt att ta fasta på genom lanseringen av Surface Pro.

Surface Pro kostar, i runda slängar, 20 000 idag och säljs hos många av de större återförsäljarna. Det här är ett pris som inte bara vida överstiger priserna på nästan alla surfplattor – utan också bärbara datorer.

Givetvis finns det bärbara datorer som är dyrare än så här – men som konsument kan man hitta en riktigt bra bärbar dator för nästan hälften av det priset. Så vad är det egentligen med Surface Pro som gör det värt pengarna?

En av de stora skillnaderna är så klart touch-skärmen. Touch-skärmen känns väldigt modern och gör att vanliga bärbara datorer nästan börjar kännas gammaldags. Men motiverar det verkligen ett så högt pris? Dessutom ingår inte ett tangentbord, utan det måste istället köpas separat.

Att ett tangentbord inte ingår har fått en hel del kritik från användarna. Samtidigt är det ändå många som anser att den här plattan verkligen är den som nästan ”ersätter” den vanliga bärbara datorn.

Men frågan är fortfarande: Motiverar verkligen dess funktioner ett så högt pris?

HP Spectre x 360 2-1 13-4280no

Gentemot den förra plattan har den här en skillnad som uppskattas av många; tangentbordet behöver inte köpas separat. Priset är också lite billigare än den förra. Även den här plattan får anses göra ett försök på att ersätta den bärbara datorn – och många anser att de lyckas bra.

En fördel är tangentbordet enkelt kan vikas in ”bakom” skärmen. På så vis får du en surfplatta i en handvändning. När du sedan vill skriva, koda, eller göra någonting annat som kräver mycket tangenttryckande, kan tangentbordet enkelt fällas ut igen.

Den här modellen har bland annat hyllats för en härlig design, stark prestanda, mycket bra bild och sina förhållandevis bra högtalare. Något som många användare har rapporterat som nackdelar är att dess botten kan bli väldigt het, och att tangentbordet känns lite ”segt”.

Att den har en bra design är svårt att säga emot. Med dess inslag av koppar ser den mycket exklusiv ut.

Tangentborden

En recensent gjorde ett test av tangentbordet. Det här genom att genomföra ett test som mäter hur fort han skriver. I testet lyckades han skriva 103 ord per minut, vilket han berättar är ett väntar resultat.

Dock brukar han endast ha en felmarginal på en till två procent i dessa tester, men med tangentbordet på HP-Spectre hade en felmarginal på hela 3 procent. Långsiktigt kan den här skillnaden göra stor skillnad, särskilt om du använder den i jobbet och behöver skriva snabbt och rätt.

Tangentborden hos dessa surfplattor verkar vara en av de större nackdelarna. Inte helt oväntat är tangentborden hos dessa surfplattor inte lika ”robust” som på vanliga datorer. Ofta är de dessutom lite mindre, något som till exempel förorsakade den ökade felmarginalen hos ovan nämnde recensent.

Alltså kan tangentbordet vara något som datorjättarna behöver förbättra för att surfplattorna så småning om ska kunna ersätta bärbara datorer helt och hållet. Och de som testat att skriva på en ”surfplattadator”, kan nog känna att det helt enkelt inte är lika praktiskt att skriva på en sådan, jämfört med en större bärbar dator, eller på ett vanligt tangentbord kopplat till en stationär dator.

Priserna

Någonting om är svårt att blunda för är priserna. Medan den förstnämna kostar ungefär 20 000, kostar den andra runt 19 000. Det är svårt att säga emot att det här är höga priser – oavsett om det gäller en surfplatta eller en bärbar dator.

Med de här höga priserna följer också ofta generösa delbetalningsplaner från återförsäljarna.

Hos Elgiganten till exempel, finns möjlighet till en delbetalning med en effektiv på ränta 0 procent – ingen uppläggningsavgift, administrativa avgifter eller kreditkostnad över huvud taget. Ja, gratis alltså. Att delbetalningsmöjligheterna är så generösa kanske är ett måste för att de här produkterna ska kunna nå ett större kundunderlag.

Samtidigt kan man fråga sig vad kostnaden blir om man missar att betala tillbaka beloppet inom den räntefria perioden. Den här informationen finns inte tillgängligt direkt på Elgigantens hemsida.

Om räntan, bortom den räntefria perioden är mycket hög, kan det löna sig att istället få kredit på andra håll. Finansportalen Sverigekontanter.se har i flera artiklar tagit upp just det här.

Får man kredit på annat håll, till exempel genom ett kreditkort eller privatlån, kan villkoren sammantaget vara mycket bättre.

Det bästa är att noga kolla på alla villkor innan man går med att göra en delbetalningsplan – särskilt om man har en tendens att ibland glömma eller skjuta upp betalningar.