iPhone – Smartphone-historia

Alla har vi lärt känna den omåttligt populära iPhone men vet ni historien bakom telefonen och vad som fanns att tillgå innan den? Här följer en kort sammanfattning om iPhone och hur det blev så populär.

Före iPhone fanns ingenting…typ

Inte helt sant men faktum är att telefonen bröt ny mark med sitt utseende och funktioner. En av de allra första mobiltelefonerna var en NMT-baserad telefon som gick på över 30 000 kr och vägde säkert som 10 stycken mjölkkartonger. Stora och klumpiga var bara förnamnet. På 90-talet utvecklades tekniken och GSM-nätet lanserades, att producera telefoner blev billigare så fler kunde få tillgång till dem. 80-talisterna kommer säkert ihåg Nokia 3310, en försäljningssuccé som började säljas år 2000. Den hade ett då ok pris, den var liten och behändig samt var fullmatad med funktioner. Då gick det ut att göra telefonerna så små som möjligt och en annan försäljsningsucce som passar in perfekt i den utvecklingen var Ericsson T29. Den hade imponerande mått på höjd 101 mm, bredd 49 mm och en tjocklek på 20 mm. En av de minsta mobiltelefonerna som har sålts till konsumenter.

Internets utbredning och funktioner som behövdes på resande fot gjorde så att mobiltelefontillverkarna såg möjligheter till att ta fram unika enheter. Många inklusive Ericsson försökte, med modellen P10 testade man att göra den mer ”internetvänlig”, med bland annat webbläsare, epost, wifi samt Symbian OS. Telefonen kom ut 2007 och var ett stort steg för företaget, man hoppades på succé, men ett annat företag i USA hade andra planer på att ta över världen det året.

2007-01-09

Datumet ovan är presentationsdatumet för iPhone. Apple som tillverkade bärbara och stationära datorer släppte en bomb den dagen. Det hade cirkulerat tonvis med rykten en tid innan, om produkten som skulle presenteras men man hade inte anat att produkten skulle ha en sådan stor inverkan på människors liv. Apples VD Steve Jobs stod på scenen i  San Francisco och tog fram en telefon med en unik design, en touchskärm av glas som verkligen kändes riktigt bra. Pekskärmar hade varit populära innan men ingen hade satsat på det Apple gjorde. Det var som en dator i miniformat, den hade kraften och operativsystemet, allt gjorde så att det fungerade i harmoni. Apple valde att göra sitt eget operativsystem vilket man var van med historiskt sett med sina Macintosh-datorer.

Efterföljare kom och i skrivande stund är Apple inne på iPhone 6.

App Store kom inte direkt, den lanserades efter användare lyckades installera sina egna appar på ett inofficiellt sätt. Det är också en av anledningarna till att det blev en hit för Apple, det gick att installera och köra bra appar samt spel. Idag är telefonen lika kraftfull som en dator var för 5-7 år sedan.

Hela listan på iPhone-modeller till dagens datum.

 • iPhone
 • iPhone 3G
 • iPhone 3GS
 • iPhone 4
 • iPhone 4S
 • iPhone 5
 • iPhone 5C
 • iPhone 5S
 • iPhone 6
 • iPhone 6S
 • iPhone 6S plus