Internets födelse

datorIdag är Internet en stor del av våra liv. Utan internet skulle vi inte kunna använda mobiler, datorer och surfplattor på samma sätt som vi gör idag. Vi skulle inte kunna ladda hem appar eller streama film. Att dela bilder på plattformer som Instagram och Facebook skulle vara helt uteslutet. Idag är internet en självklarhet, men för så lite som tio år sedan såg saker helt annorlunda ut. I dagens samhälle kan vi knappast tänka oss att det skulle ta en kvart för att ladda ner en bild, något som var standard så nyligen som början av 2000-talet. Även om Internet är en så viktig bit i pusslet vilket är vårat samhälle så är det få som vet hur det faktiskt kom att bli till, här är internets historia.

Tekniken föddes på 60-talet (ARPANET)

Det var först på 1960 talet idéerna som skulle komma att formas till internet började växa fram. Det kalla kriget var i full blom och rivalerna USA och Ryssland ville båda bevisa att dem låg före varandra i utvecklingen av teknologi. Det var under denna kapplöpning till titeln som världens stormakt två Amerikanska colleges för första gången skickade ett meddelande via vad som senare blev Internet. Meddelandet gick mellan UCLA och Stanford via det internetliknande program som kallades ARPANET. Detta skedde i Oktober år 1969, stax efter det att USA skickat upp första mannen på månen.

ARPANET använde sig att ett nätverksprotockol vid namn Network Control Program. Internet fortsatt att utveckla och det ursprungliga nätverksprotokolet användes fram till 1983 när TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) introducerades och tog Network Control Programs plats. Bakom detta låg injenören Robert Kahn, uppfinnaren Vinton Cerf med fler. Under 90-talets första år slogs nätverken NSFNET och CSNET ihop och formade kommunikationsmöjligheter mellan stora colleges i USA. Detta sammanslagna nät kopplades sedan även ihop med EUnet, det Europeiska nätverket. Efter detta blev internet allt mer populärt och därmed lättare och lättare för allmänheten att få tag i.

Som vi vet har det hänt mycket sedan 1990 och internet har kommit en lång väg från att vara närapå oduglig för att använda minimala mängder data. Idag kan vi ha sju flikar öppna på Google chrome, streama film från Netflix och checka facebook samtidigt utan problem. Skulle man resa tillbaka i tiden till 2003 hade folk inte trott sina öron. En viktig milstople som än idag är viktig för vårat bruk av internetet är Tim Berner Lees revolutionerande uppfinning från 1990, The World Wide Web (WWW). WWW var den första webbläsaren och än idag finns det få människor som inte känner igen begreppet. För dig som vet att du känner igen termen från någonstans men inte riktigt vet var, kolla in sökrutan högst upp på din datormskärm så får du svaret! Idag kan vi använda Internet för allt möjligt, jobb, nöje, kommunikation, marknadsföring och shopping. År 2000 hade redan 40 miljoner amerikaner beställt minst en vara från internet och över 30 miljoner använde sig av internet för att skicka brev (E-mail). Nu har du fått en inblick av vad vårat kära internet härstammar ifrån och kan ha i åtanke hur mycket historia det faktiskt bär på nästa gång du läser mejl eller uppdaterar Twitter.